W jaki sposób gotuje się bób?

Jak wiadomo bób jest bardzo zdrowy. W końcu każde warzywo ma jakieś niezbędne do prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały. Także bób na ich pełno. Ponadto warto wspomnieć, iż zielone nasiona  mają kilka cennych właściwości.  Dlatego też ich regularne spożycie zdecydowanie pozytywnie wpływa na cały ludzki organizm.  Dlatego też powinien znaleźć się w diecie każdego człowieka. Szczególnie w sezonie letnim. Młody bób jest przyjemnie słodki w smaku. Ale czy wszyscy wiedzą jak go prawidłowo ugotować? Jeśli nie to warto zapoznać się z treścią niniejszego artykułu, gdzie to wszystko będzie opisane. Na pewno każdy sobie z tym poradzi, gdyż to nic trudnego.

Dieta. Dlaczego warto jeść bób?

 Zanim jednak przejdziemy do przedstawienia jak gotuje się bób warto zaznaczyć, dlaczego w ogóle powinno się go spożywać. Jak już wcześniej było wspomniane ma w sobie dużo składników odżywczych. Szczególnie jeśli chodzi o zawartość w nim białka. Może stanowić alternatywę dla dań mięsnych. Jest to dobry sposób na odchudzanie się. Dlatego osoby, które chcą zadbać o swoją sylwetkę powinny włączyć go do swojego jadłospisu. Wszystko dlatego, że ma dość dużą zawartość błonnika, przez co powoduje dłuższe uczucie sytości. Dodatkowo reguluje pracę jelit. Pozwala także obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu. Bób zapobiega rozwojowi innych chorób. Dodatkowo w jego nasionach znajdziemy sporą ilość witamin i minerałów takich jak: żelazo, magnez, miedź, foliany, witaminy z grupy B czy witamina K. Szczególnie ważne są dla osób starszych lub kobiet w ciąży. Zawiera dzienne zapotrzebowanie w kwas foliowy.

Jak gotuje się bób?

  Najwięcej osób kojarzy, że bób gotuje się w wodzie. Jednak to nie jedyny sposób. Otóż można go gotować także albo na parze albo w kuchence mikrofalowej. Należy jednak uważać, aby go nie rozgotować. A to nie trudno. Najlepiej smakuje jak jest lekko twardy i chrupiący. Zanim go ugotujemy, musimy dobrze umyć i to najlepiej pod bieżącą wodą. Następnie umieszczamy nasiona w garnku i zalewamy wodą. Warto dodać do niego płaską łyżeczkę cukru. Następnie, gdy zobaczymy, że woda już się gotuje, dopiero wtedy dosypujemy szczyptę soli. Gotujemy go pod przykryciem na średnim ogniu około 15–20 minut. Po czym poznać, że bób jest dobry? Otóż ziana staną się miękkie a skórka pomarszczona. Jeśli jednak mamy nieco starszy bób to będzie trzeba go trochę dłużej gotować.  Gdy już zostanie on ugotowany to można zjeść go albo bez skórki albo ze skórką. Kto jak woli. Niektórzy na koniec doprawiają go roztopionym masełkiem z czosnkiem.