Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to bardzo smaczny, aromatyczny deser. Do przygotowania tej potrawy wystarczy kilka składników i odrobina wolnego czasu. Szarlotka z budyniem jest łatwa w przygotowaniu, ale nie cierpi na tym smak tego dania. Ponadto przygotowanie szarlotki zajmuje znacznie mniej czasu niż pieczenie w piekarniku, a wyjdzie ona równie smaczna jak w piekarniku.

Możesz zaskoczyć swoją rodzinę, ponieważ będą zachwyceni tym przysmakiem.

Szarlotka z budyniem jest bardzo smaczna, okazuje się dość gęsta, ale jednocześnie delikatna i nie za sucha. Szczególnie dobrze jest podawać taki placek na ciepło, z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.

Składniki:

  • Jabłka 800 g
  • Budyń 1 saszetka 40 g
  • Cukier 2 łyżki l.
  • Masło 100 g

Sposób przygotowania:

Jabłka pokroić na małe plasterki, zasypać cukrem i pozostawić na 20-30 minut. Podziel jabłka na dwie części i wymieszaj pierwszą część z granulatem budyniowym. Pozostałą połowę plasterków jabłek ułóż na dnie formy, następnie dodaj warstwę budyniu i zakończ warstwą nierozłożonych jabłek. Wierzchnią warstwę posypać cukrem i dodać małe kawałki masła. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30-40 minut.

Szarlotka z budyniem wygląda bardzo apetycznie i smacznie.

Nie mniej apetyczny jest smak potrawy, która łączy w sobie słodko-kwaśne jabłka z kremowym nadzieniem.

Szarlotka z budyniem – to pyszny domowy deser, który może przygotować każda pani domu. Ponadto nie wymaga on specjalnych kosztów, ponieważ wszystkie składniki są dość proste i niedrogie. To danie świetnie nadaje się na rodzinny obiad, urodziny lub inne święto.

Przepis na szarlotkę z budyniem jest tak prosty, że można ją przyrządzić nawet na śniadanie. Aby to zrobić, należy wcześniej przygotować ciasto, a następnie wstawić je do lodówki w celu fermentacji. Rano wystarczy upiec placek w piekarniku i cieszyć się jego delikatnym smakiem. Jeśli chcesz, aby Twoja szarlotka była jeszcze smaczniejsza, udekoruj ją cukrem pudrem lub wiórkami czekoladowymi.

Ciekawostki

W dawnych czasach na takie przysmaki jak placki i ciasta mogła sobie pozwolić tylko klasa wyższa. Zwykli ludzie nie mieli wystarczająco dużo pieniędzy, aby kupić mąkę pszenną, z której wyrabiano ciasta i ciastka. Chłopi mogli jeść tylko chleb żytni albo kaszę gryczaną lub owsianą. Dlatego słodycze uważano wówczas za luksus. Z czasem jednak sytuacja uległa zmianie i obecnie nawet zwykli ludzie mogą jeść placki i ciasta.

Szarlotka z budyniem jest delikatna, aromatyczna, o jasnym i bogatym smaku. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Szczególnie smaczne okazuje się to danie, jeśli jest przygotowane według tradycyjnego przepisu.