Pierniczki drożdżowe

Jeśli uwielbiasz pierniki i chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla Ciebie. Jest to prawdziwy piernik drożdżowy, który nadaje ciasteczku ciekawy smak (i zawiera nie tylko imbir). Cały proces jest łatwy do wykonania, a smak jest wyjątkowy. Kiedy pierwszy raz robiłem ten przepis, moja mama była zaskoczona tym, jak wyszły ciasteczka.

Ciekawostki, Drożdżowe pierniczki

Wyjątkowym składnikiem tego przepisu są drożdże. Ten składnik nadaje ciasteczkom ciekawy smak, który dobrze komponuje się z innymi przyprawami, jakie się do nich dodaje. Drożdże można znaleźć w większości sklepów spożywczych i piekarni. Jeśli masz problem z ich znalezieniem, poproś o aktywne drożdże suche lub drożdże instant.

Ciasto musi odpocząć przez noc, dlatego zaplanuj zrobienie tych ciasteczek kilka dni wcześniej. Jeśli zrobisz je prawidłowo, zachowają trwałość przez 2-3 tygodnie, jeśli będą odpowiednio przechowywane, lub dłużej, jeśli zostaną zamrożone. W razie potrzeby zamiast mielonego imbiru możesz użyć świeżego, startego imbiru. Wystarczy użyć 1 łyżki stołowej świeżego startego imbiru podczas mieszania wszystkiego razem!

“Piernik drożdżowy” – brzmi intrygująco i rzeczywiście tak jest, jeśli tylko odłożysz na bok swoje uprzedzenia dotyczące pierników.

W tym pierniku drożdżowym używa się bardzo mało mąki, dlatego ma on gęstą konsystencję, zupełnie niepodobną do innych pierników. Przypomina raczej budyń parzony niż zwykłe ciasto. Ciasto według przepisu jest bardzo gęste, prawie jak ciasto na ciasteczka. Rozwałkowuje się je na prostokąt, a następnie posypuje kandyzowaną skórką owoców i kroi na kwadraty. Kwadraty układa się na blasze i pokrywa cienką warstwą ciasta. Następnie ciasto piecze się i jeszcze ciepłe wyjmuje na zewnątrz.

Przepis na piernik przypadnie do gustu tym, którzy lubią łączyć słodkie i korzenne smaki. Ciasto przygotowuje się w nieco nietypowy sposób, ale rezultat jest bardzo dobry. Ponadto jest ono odpowiednie nawet dla tych, którzy nie lubią wypieków drożdżowych.

Zaletą piernika drożdżowego jest to, że ciasta nie trzeba zostawiać do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, jak to się dzieje w przypadku klasycznego ciasta drożdżowego. Ponadto nie trzeba czekać, aż ciastka całkowicie ostygną, zanim będzie można ich skosztować.

Zima to czas, kiedy wszyscy mamy ochotę na coś słodkiego i zdrowego. Pierniki są idealne na tego typu okazje. Świetnie nadają się też na prezent lub jako dodatek do herbaty czy kawy.

Pierniczki piecze się z dodatkiem miodu i melasy, a do smaku dodaje się cynamon, goździki i kardamon. Są niezwykle aromatyczne, więc podczas ich pieczenia w domu będzie unosił się niesamowity zapach!

Składniki

  •  3 szklanki (350 g) mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu * 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (180 ml) maślanki

Jest kilka sposobów na to, aby nie wyszedł suchy i niesmaczny:

  1. użyj tylko tyle mąki, aby ciasto było miękkie, ale już nie lepkie – chcesz, aby było nieco lepkie i sprężyste (jakby odbijało się, gdy naciśniesz na nie palcem)
  2. staraj się nie ugniatać ciasta zbyt mocno – po prostu mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie uformuj w kulę (im mniej ugniatania, tym lżejsze będzie ciasto)
  3. nie przesadzaj z pieczeniem! Twój dom może pachnieć niesamowicie, ale ciasto będzie twarde jak skała. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, naciskając na wierzch palcem – jeśli palec wsiąknie, piecz dalej. Jeśli odbije się i nie pozostawi śladów, ciasto jest gotowe!
  4. to ciasto najlepiej podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Chociaż przechowywanie w szczelnym pojemniku w lodówce sprawi, że dłużej zachowa świeżość, o ile nie podajesz go wielu osobom, polecam przechowywanie go w temperaturze pokojowej.