Babka jogurtowa – jak ją przygotować?

Babka jogurtowa jest to jedno z takowych ciast, które można przygotować bardzo szybko i prosto a co najważniejsze jest to jeden z tych najprostszych przepisów “na coś” słodkiego co można łatwo i szybko przygotować. Dodatkowym plusem tej o to babeczki, że zachowuje 3/4 dni na spokojnie swoją świeżość. Do tej babeczki nawet nie potrzeba, miksera jak do większości babek jest, on wymagany. Dobrze, więc możemy przejść do składników. Poznaj przepisy:

Składniki, które są potrzebne.

  • Mąka pszenna – 1 i 1/2 szklanki.
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki do herbaty.
  • Sól – 1/4 łyżeczki.
  • Cukier – 1 szklanka.
  • Skórka cytryny — otarta z 1/2 owocu.
  • Sok z cytryny – 2 łyżeczki.
  • Jogurt grecki — około 3/4 szklanki.
  • Olej – 1/2 szklanki. Dowolny olej może być nawet rzepakowy.
  • Jajko – 2 sztuki.
  • Masła + 1 łyżeczka mąki pszennej — do smarowania foremki.

Opcjonalne składnik to.

  • Żurawina – 1.2 szklanki.

Sposób przygotowania.

Pierwszy krok.

Wyjmij foremkę i wysmaruj, ją masłem, a następnie obsyp, wewnątrz foremki mąką.

Drugi krok.

W misce osobnej połącz składniki suche. Mąka, sól proszek do pieczenia i skórkę cytrynową i wymieszaj.

Trzeci krok

W misce osobnej połącz składniki takie jak. Cukier, jogurt, sok z cytryny olej i jajka.

Czwarty krok.

Dodawaj wszystkie wymieszane już produkty do jednej miski i wymieszaj je na gładkie ciasto.

Piąty krok.

Gdy już masz, gładkie ciasto przelej, je do foremki.

Szósty krok.

Dodaj do ciasta, które leży już rozprowadzone w foremce owoce na wierzchu.

Siódmy krok.

Ciasto do piekarnika wstaw na 180 stopni piecz przez około 55 minut.

Ósmy krok.

Przed podaniem ciasto musi być ostudzone.

Całe ciasto jest, już zrobione a swoją świeżość utrzymuje, bardzo długo. Ja mogę jedynie co na koniec powiedzieć to smacznego!